Upozornění na podvodné emaily

30. 11. 2020

Dovolujeme si Vás upozornit na skutečnost, že v posledních dnech zaznamenala Hospodářská komora ČR  e-maily (spamy), které budí zdání, že jsou zaslány z domény komora.cz.

Hospodářská komora má striktně nastavené spamové filtry, které zachytí obrovskou část infikovaných zpráv. Ze začátku však může být pro filtry zpočátku problém je identifikovat, a to právě z toho důvodu, že se e-mail tváří velmi věrohodně. Proto se spam dostane až k příjemci. Po určitém čase se filtry naučí spamy automaticky rozpoznávat a zařadí je na tzv. blacklist.

Bohužel není jednoduše možné přímo zakázat zprávy s doménou komora, to by vedlo k paralýze emailovou komorové komunikace. Ochrana proti spamům se neustále vyvíjí a aktualizuje, ovšem stejně tak spamové emaily. Hospodářská komora ČR udržuje relevantní nástroje ochrany.

Obecně jsou spamy ve společnostech velkým problémem. Tyto e-maily vypadají již tak věrohodně, že je na první pohled běžný uživatel nemá šanci identifikovat. Je zapotřebí, abyste byli obezřetní a nereagovali na zprávy, které nečekáte. E-maily obsahují často zavirované přílohy, které jsou většinou označeny jako faktura, pohledávka atd., neboť právě tento název budí důvěru a takové e-maily očekáváme. Nejlepší formou ochrany je obezřetnost a informovanost o bezpečném chování v online prostředí internetu, e-mailu atd.