Přijímání zaměstnanců z dalších zemí

05. 12. 2022

Od 1. listopadu 2022 byl spuštěn Program kvalifikovaný zaměstnanec pro Arménii, Gruzii, Severní Makedonii. Nové země byly otevřeny po dohodě HK ČR s příslušnými resorty.

Pro rok 2022 je vládním nařízením nastavena kvóta pro Arménii celkem 90 míst (45 míst/měsíc), pro Gruzii 100 míst (50 míst/měsíc) a pro Severní Makedonii 66 míst (33 míst/měsíc). Pokud se zájem českých zaměstnavatelů zvýší o zahraniční kvalifikované pracovníky natolik, že stanovená kvóta nebude dostatečná pro rok 2023, bude HK ČR vyjednávat s vládními partnery o její navýšení.

Informace k situaci na Ukrajině

Vážení zaměstnavatelé,

s ohledem na aktuální situaci na Ukrajině byla veškerá vízová agenda na GK ve Lvově a na ZÚ v Kyjevě přerušena. Dále byl dne 28. 02. 2022 na základě usnesení vlády ČR s okamžitou platností zastaven příjem žádostí a výdej víz občanům Běloruska na všech zastupitelských úřadech ČR v zahraničí a to bez výjimek. Toto opatření se týká i žadatelů již zařazených do Programů kvalifikovaný zaměstnanec, vysoce kvalifikovaný zaměstnanec a klíčový a vědecký personál a stejně tak žadatelů o krátkodobá schengenská víza podávaná na základě potvrzení ústředních orgánů státní správy (dříve ve státním zájmu).

30. 3. došlo usnesením vlády České republiky, uloženém ve sbírce zákonů č. 76 / 2022, ke schválení nového krizového opatření týkajícího se občanů Ruska a Běloruska, kteří mají vylepeno vstupní vízum pro převzetí povolení k pobytu (D/VR). Rozpracované žádosti o dlouhodobý pobyt a povolení k zaměstnání se tímto mohou dokončit.

ZDE naleznete text ze sbírky zákonů, kde je mimo usnesení vlády České republiky o přijetí krizového opatření týkajícího se občanů Ruska a Běloruska uvedeno také nařízení vlády, kterým se ode dnešního dne mění výše částek životních minim. To má dopad na pobytové žádosti, u kterých se prokazují finanční prostředky k pobytu.

Příchozí žádosti, podány na Hospodářskou komoru ČR i další regionální komory, zůstanou evidovány a připraveny na následné zařazení do Programu kvalifikovaný zaměstnanec. V současné době nebudou žádosti zasílány na příslušná ministerstva.

Aktuální informace k situaci na Ukrajině a důležité odkazy naleznete ZDE.