05/11/2024

Podrobnosti:

Název Okresní hospodářská komora v Chomutově E-mail info@ohkcv.cz Kategorie Veletrhy a výstavy

Plán

Datum:

Výstava Vzdělávání 2025

Výstava Vzdělávání je dvoudenní akce, která tradičně probíhá v prostorách Městské sportovní haly v Chomutově, a to v průběhu měsíce listopadu.. Chomutov, Most a Louny patří mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností. Cílem tohoto projektu je seznámit žáky základních škol, jejich rodiče, učitele i výchovné poradce s aktuální nabídkou vzdělávacích programů středních škol z těchto regionů, ostatních vzdělávacích institucí ve výše zmíněných regionech a informovat širokou veřejnost o aktuálně volných pracovních pozicích na trhu práce prostřednictvím stánku kontaktního pracoviště Úřadu práce v Chomutově – klást velký důraz na odborné obory a řemesla. Žáci mohou navštívit stánky středních škol a sami se rozhodnout, zda se budou chtít v budoucnu věnovat humanitním nebo technicky zaměřeným školám.

Vystavovatelé technických mívají připravené řemeslné ukázky z práce, které se studenti na vybraných středních školách naučí a následně uplatní v budoucím povolání. V dnešní době je na trhu práce velká poptávka po odborně vzdělaných lidech, proto je důležité vyzdvihnout obzvláště odborné, technické a řemeslné obory. Děti potřebují vidět, že se z nich výběrem studia na technických školách mohou stát technicky vzdělaní odborníci a po dokončení středních škol najdou kvalitní uplatnění v technicky a řemeslně zaměřených firmách.

Projekt pomáhá žákům při vhodném výběru středních škol, upřesní si představu, jaké profesi by se chtěli po dokončení střední školy věnovat. Široká veřejnost se bude moci informovat o aktuálně volných pracovních pozicích. Chomutovsko, Lounsko a Mostecko patří mezi regiony s největší nezaměstnaností, projekt tak pomáhá výši nezaměstnanosti výrazně snižovat. Všechny tyto činnosti mají vliv na zaměstnanost a celkový hospodářský a ekonomický vývoj v našem regionu s cílem udržení absolventů v našem kraji.

V rámci této akce je pozváno cca 25-30 vystavovatelů (prostor sportovní haly je kapacitně omezený). V letošním roce enormní zájem účastníků, nejvíce za historii výstavy – 31 vystavovatelů. Tvoří se katalogy pro žáky základních škol, které obsahují prezentace vystavujících škol. Dále bývají tvořeny plakáty o velikosti A5, A4 a A3. Na paravánech jsou vyvěšena volná pracovní místa v chomutovském regionu, která jsou rovněž k dispozici na pobočce nebo internetových stránkách Úřadu práce v Chomutově.